Nefse Sesleniş


  İmtihanların nefse ağır gelmesi, insanı pes ettirmesinin sebebi neydi ki bu kadar çabuk yılgınlaşmaya başladık? İmtihanların amacını bilmeden bunu anlamak mümkün değil elbet.
  Allah neden kulunu zorluklarla sınar ki? Onu yormak için mi? Cezalandırmak için mi? Sebep ne?

   Sebep elbette ki Allah'ın insanoğlunu terbiye etmek istemesi. Yani onu geliştirmek onu değiştirmek, olgunlaştırmak. Tohumken filizlenmesini, olgunlaşıp meyve vermesini sağlamak istemesi. Duruma bu açıdan bakınca durup şöyle düşünmek gerekiyor aslında; Rabbim beni ne de çok seviyor..

  Sevgi evet..
  Unutma! Yaşadığın her şeyi Allah seni sevdiği için yaşıyorsun. Çünkü o seni cennetinde görmek istiyor. Senin olumsuz yönlerini törpülemeni, çürük yanlarını koparıp atmanı istiyor. Yaşadıklarınla seni terbiye etmek ve seni bir meyve gibi olgunlaştırmak istiyor. Olgunlaşmayan meyve acı kalır öyle değil mi? Ve bunları sana eziyet olsun diye mi yapıyor sence? Hayır. Seni çok sevdiği ve sana çok değer verdiği için. Senin olumsuz yanlarını güzel hasletlere çevirmek ve yol alman için. En güzeli de sana cennetini sunmak istediği için..

  Allah'ın 'feda etme!' dediği şeyleri feda etmeye başladığında insan, o şey bir imtihana dönüşüyor. Çünkü bir şeylerden taviz vermeye başlayınca işte artık bu evreden sonra o şey imtihana dönüşmeye başlıyor. Allah en zayıf noktasıyla imtihan ediyor genelde insanı çünkü. En vazgeçilmezleriyle sınıyor. Kimisini kendiyle, kimisini ailesiyle, kimisini eşiyle, kimisini çocuğuyla, kimisini sevdikleriyle, kimisini nefret ettikleriyle. Tek ortak noktaları insanın zayıf noktası olmaları, zaafları olmaları.

  Allah insanın bu zayıflıklarını güçlendirmek istiyor kulunun daha iyi olabilmesi için ..
 
   Terbiye etmek istiyor Rabbin seni. Çünkü sen Allahın sana feda etme dediği şeyleri feda ederken aslında "Allah'ı feda ediyorsun". Allah seni silkeleyip kendine getirmek istiyor. Bunu sana farkettirmek ve sana yol aldırmak istiyor.

  Dikkat et diyor Allah! Hayatını yaşarken gerçekten önceliğin hep Allah mı? Ona olan imanında ciddi misin? Bunu anlamak için şunu sormalı insan kendine; "Zaafların mı seni yönetiyor sen mi zaaflarını?" Attığın her adımda kendini sorgula.

  Yaşanılan her şeyde bir hikmet var. Ardını görebilmeye çabalamalı. Yaşanılanlara okunması, sindirilmesi gereken bi ayet gözüyle bakmalı. Dersler çıkarmalı.

  Son olarak.. Allahın terbiyesine razı olmak demek Onun seni kemale yaklaştırmasına izin vermek demek. Değişime kapılarını açmak demek. Ve ALLAH'TAN RAZI OLMAK DEMEK.. unutma..!

Peki ya sen? ALLAHTAN RAZI MISIN?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Eğitimci Olarak; Anne

İSLAM VE İNSANLIĞIN GELECEĞİ

Yine Yeniden!